Sinek fanı da denilen hava perdeleri, uçan böceklerin yiyecek veya barınak bulabilecekleri binalara girmesini engeller.
Yüksek hızda hava üfleyen hava perdeleri, oluşturduğu hava akımıyla uçan böceklerin bir binaya girmesini engeller.
Bu tarz böceklerin yiyecek içecek mekanları olan restoranlar, mutfaklar, süpermarketler, hastaneler ve diğer yiyecek servisi veren mekanlara girmesi, gıda kirlenmesine hatta halk sağlığına zarar verilmesine yol açar.
Eğer ki binada sadece sıcaklık kontrolü değil, böcek kontrolüne de ihtiyaç var ise, bütün hava perdeleri bu iş için uygun değildir.
Hava akımı 5-12 cm genişliğinde, 8 m/s hızında ve yerden en az 1 metre yukarıda olmalıdır. Girişin yüksekliği de hesaba katıldığı zaman daha güçlü bir hava perdesi kurulması tavsiye edilir.
Hava akımının açısını ayarlayıp koruma bölgesini ayarlayan bir mekanizma bulunduran bir hava perdesi gereklidir. Dikeyden 20° sapmış bir açı genellikle yeterlidir.
Böceklerin geçebileceği herhangi bir yer bırakmamak açısından bütün kapıyı hatta birazcık geniş bir kısmını kaplamak çok önemlidir.
Böcek kontrollü hava perdeleri kapının içine veya dışına kurulabilir. Eğer ki bina çift katlı kapı kullanıyorsa, hava perdesinin ortada kalan bölüme kurulması tavsiye edilir.
Uçan böceklerin yanında, hava perdeleri fare ve sıçan gibi hayvanların da binaya girmesini engeller. Araştırmalar gösteriyor ki, fare ve sıçanlar hava perdelerinin bedenlerinde yarattığı hissi sevmiyor ve bundan kaçmak istiyorlar.